Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Ανορεξία Γάτας)

Ως ανορεξία ορίζεται η απώλεια της όρεξης. Στις γάτες αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους και συνήθως η θεραπεία της υποκείμενης νόσου είναι αρκετή για να βοηθήσει στην ανάκτηση της όρεξης. Ωστόσο, ορισμένες γάτες χρειάζονται διατροφική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης νόσου μέχρι να επανέλθει η όρεξή τους.

 


Πώς μπορώ να δελεάσω τη γάτα μου να φάει;
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να δοκιμάσουμε για να κάνουμε το κατοικίδιό μας να φάει σε περίπτωση ανορεξίας:

  1. Ζέσταμα του φαγητού (αν δεν πρόκειται για ξηρά τροφή) – μπορούμε να δοκιμάσουμε να ζεστάνουμε λίγο το γεύμα του κατοικίδιού μας στο φούρνο μικροκυμάτων σε θερμοκρασία σώματος, που είναι ανεκτή στο δάχτυλό μας.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό στην τροφή, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει την αποδοχή και την πιθανότητα να το καταναλώσει.
  3. Προσφέρουμε μικρότερες μερίδες του γεύματος και αφαιρούμε τα υπολείμματα τροφής μετά από 15 λεπτά, εάν δεν δείχνει ενδιαφέρον το ζώο να φάει, και του ξαναπροσφέρουμε φαγητό 2-3 ώρες αργότερα.
  4. Δοκιμάζουμε να ταΐσουμε το ζώο σε ήσυχο περιβάλλον, μακριά από στρεσικούς παράγοντες και θόρυβο.
  5. Δοκιμάζουμε να σερβίρουμε την τροφή του σε ένα πιάτο.
  6. Επιδιώκουμε να ταΐσουμε τη γάτα μας την ίδια ώρα με την ώρα που καθόμαστε να φάμε.

(Το κατοικίδιό μας μπορεί να έχει κάποια υποκείμενη ασθένεια που απαιτεί ειδική διατροφή ή αποφυγή συγκεκριμένων τροφών. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να επισκεφθούμε τον κτηνίατρό μας, ο οποίος θα διενεργήσει τις απαιτούμενες εξετάσεις και θα μας καθοδηγήσει σχετικά με τη διατροφή του κατοικίδιού μας.)
Μπορούμε αν το επιθυμούμε να ζητήσουμε από τον κτηνίατρό μας να μας συστήσει έναν πιστοποιημένο κτηνίατρο διατροφολόγο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης σπιτικής διατροφής, χρησιμοποιώντας συστατικά εύγευστα για το κατοικίδιό μας και πλούσια σε θερμίδες. Αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη σε γάτες με ανορεξία, όπου η επιλογές εμπορικών τροφών δεν έχουν ευοδώσει. 
(Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι δεν συνίσταται να ταΐζουμε το κατοικίδιό μας με το χέρι ή με σύριγγα στο στόμα, λόγω του κινδύνου εισρόφησης και πιθανά πρόκλησης αποστροφής για το φαγητό.)

 


Τρώει αρκετά η γάτα μου;
Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι η γάτα μας προσλαμβάνει τις απαιτούμενες θερμίδες που έχει ανάγκη ο οργανισμός της ημερησίως, είναι να τη ζυγίζουμε τακτικά, όπως για παράδειγμα κάθε 2-3 ημέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται προγραμματισμένα την ίδια ώρα και κατά προτίμηση μετά από λίγο περπάτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ουροδόχος κύστη είναι άδεια. 

 


Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρό μου;
Εάν η γάτα μας εμφανίσει ξαφνικά ανορεξία, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας ήδη από το πρώτο 24ωρο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο κτηνίατρός μας μπορεί να θελήσει να μάθει εάν το κατοικίδιό μας σταμάτησε ξαφνικά να τρώει, ή αν παρουσίασε ενδείξεις ανορεξίας και τις προηγούμενες μέρες, καθώς αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό ανάλογα με την ηλικία του ζώου μας, την φυσική του κατάσταση και κάποια ενδεχόμενη υποκείμενη νόσο. Επομένως, συνίσταται σε περίπτωση που η γάτα μας διαγνωστεί με κάποια ασθένεια να ρωτάμε τον κτηνίατρό μας τη στιγμή της διάγνωσης για τα κριτήρια ελέγχου της κατάστασης υγείας του ζώου μας που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε, για να επικοινωνήσουμε μαζί του και να τον ενημερώσουμε.

 


Πώς θα αντιμετωπίσει ο κτηνίατρός μου την ανορεξία;
Η θεραπεία της υποκείμενης νόσου στη γάτα μας είναι συνήθως αρκετή για να εξασφαλίσει την ανάκτηση της όρεξής της. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να είναι αποτελεσματική η θεραπεία ή να επανέλθει η όρεξη της γάτας μας και επομένως μπορεί να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα αντιμετώπισης. Αναλόγως την υποκείμενη πάθηση του κατοικίδιού μας, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συστήσει τη χορήγηση διεγερτικών όρεξης σε περίπτωση ανορεξίας. Με τον κτηνίατρό μας θα συζητήσουμε για τις καλύτερες επιλογές για το κατοικίδιό μας με βάση την υπάρχουσα υποκείμενη νόσο.

 


Πηγή: www.vetlexicon.com

 

Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Ανορεξία Σκύλου)

Τι να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν τρώει!

Η ανορεξία είναι η έλλειψη όρεξης και η έλλειψη διάθεσης για εκούσια πρόσληψη τροφής. Οι  λόγοι που  μπορούν να προκαλέσουν ανορεξία στους σκύλους  είναι η ύπαρξη κάποιας υποκείμενης ή υποβόσκουσας  ασθένειας.  Συνήθως  μετά  την   θεραπεία των ασθενειών  η όρεξη επανέρχεται. Υπάρχει περίπτωση κατά τη διάρκεια της θεραπείας της υποκείμενης ή υποβόσκουσας ασθένειας  και μέχρι να επιστρέψει η όρεξη του σκύλου να χρειαστεί κάποια  θρεπτική βοήθεια.

Πώς μπορώ να δελεάσω το σκύλο μου να φάει;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να δοκιμάσετε προκειμένου να κάνετε τον σκύλο σας να φάει:

  • Να ζεστάνετε το φαγητό πριν το  προσφέρετε στο κατοικίδιο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να ζεστάνετε λίγο το φαγητό στο φούρνο μικροκυμάτων, φέρνοντας το σε  θερμοκρασία σώματος.
  • Να προσθέσετε λίγο νερό στο γεύμα του, ειδικά αν είναι ξηρά τροφή.
  • Να ταΐζετε  μικρές μερίδες τροφής και εάν μετά από 15 λεπτά ο σκύλος δεν δείξει ενδιαφέρον για το φαγητό του να το απομακρύνετε και να το προσφέρετε ξανά μετά από 2-3 ώρες.
  • Να το ταΐσετε με την παρουσία άλλων σκύλων.
  • Να προσφέρετε το φαγητό σε ένα πιάτο.
  • Να προσφέρετε το φαγητό την ίδια ώρα που τρώτε  και εσείς .
  • Να προσθέσετε στην τυποποιημένη τροφή του σκύλου σας κάποιο είδος που του αρέσει, όπως βραστό στήθος κοτόπουλου. Προσοχή η επιπρόσθετη τροφή  της αρεσκείας του σκύλου σας να μην ξεπερνά το 10% της  καθημερινής πρόσληψης θερμίδων, γιατί εάν συμβεί αυτό χαλάει η ισορροπία της διατροφικής αξίας της τυποποιημένης (εμπορικής) τροφής που τρώει ο σκύλος σας.

Επειδή το κατοικίδιο σας μπορεί να πάσχει από υποβόσκουσα ασθένεια ( από μια ασθένεια η οποία δεν έχει ακόμη εκδηλωθεί) είναι καλό να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας,  ο οποίος θα σας συμβουλεύσει αν χρειάζεται ο σκύλος σας να διατραφεί με  ειδική τροφή ή να αποφύγει κάποιες τροφές.

Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ώστε να σας προτείνει έναν ισορροπημένο διαιτολόγιο  που θα συμπεριλαμβάνει τροφέςπου αρέσουν στον σκύλο σας και καλύπτουν τις απαιτούμενες θερμίδες.

Αποφύγετε να πιέσετε τον σκύλο σας να φάει. Αν αρνείται να φάει μην του δίνετε φαγητό με το «ζόρι» είτε με το χέρι σας είτε με σύριγγα γιατί υπάρχει κίνδυνος πνιγμού και αποστροφής προς την τροφή.

Τρώει ο σκύλος μου αρκετά;

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι το κατοικίδιο σας λαμβάνει καθημερινά τη σωστή ποσότητα θερμίδων είναι να μετράτε τακτικά το βάρος του, π.χ κάθε 7 μέρες. Αυτό πρέπει να γίνεται στην ίδια ζυγαριά, τον ίδιο χρόνο της ημέρας, και καλύτερα μετά τη βόλτα, ώστε να έχετε διασφαλίσει ότι η ουροδόχος κύστη του είναι άδεια. Ένας ακόμη τρόπος για να εκτιμήσετε αν το κατοικίδιο σας διατρέφεται σωστά λαμβάνοντας τις απαιτούμενες καθημερινές θερμίδες είναι να εκτιμήσετε την σωματική και μυϊκή κατάσταση, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει κατεβάζοντας τα παρακάτω λινκ:

  1.  
  2.  

Πότε πρέπει να επικοινωνήσω με τον κτηνίατρο;

Εάν ο σκύλος σας δεν τρέφεται σωστά για τουλάχιστον 3 μέρες, είναι σκόπιμο να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας. Ο κτηνίατρος το πρώτο που θα θελήσει να μάθει είναι πόσες ημέρες το κατοικίδιο σας έχει σταματήσει τη λήψη τροφής, διότι ο χρόνος παίζει σημαντικό ρόλο σε συνάρτησημε την ηλικία και τη σωματική κατάσταση του ζώου. Σας προτείνουμε να ρωτάτε τον κτηνίατρο τι πρέπει να ελέγχετε σε περίπτωση ανορεξίας του σκύλου ώστε να συγκεντρώνετε τις δέουσες πληροφορίες και να τον ενημερώνετε.

Πώς ο κτηνίατρος θα θεραπεύσει την ανορεξία;

Αν η ανορεξία του σκύλου σας δεν είναι τυχαία και διαγνωστεί ότι οφείλεται σε κάποια ασθένεια, η θεραπεία της υποκείμενης ασθένειας θα επαναφέρει την όρεξή του. Όμως, σε μερικές περιπτώσεις η θεραπεία ή η επιστροφήτης όρεξης του κατοικίδιου μπορεί να πάρει χρόνοκαι για αυτό ίσως χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα. Ο κτηνίατρος εκτιμώντας την κατάσταση του κατοικίδιου, πιθανόν να σας προτείνει την χρήση ενέσιμων ή από το στόμα τονωτικών όρεξης ή την τοποθέτηση οισοφαγικού καθετήρα (σωλήνα τροφής). Ο κτηνίατρος μπορεί να συζητήσει μαζί σας τις καλύτερες επιλογές για σας και το κατοικίδιο σας βασιζόμενος στην υποκείμενη ασθένειά του.

Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Απώλεια Βάρους Στο Άλογο)

Τα άλογα όταν σιτίζονται σωστά, με ποιοτική τροφή που περιλαμβάνει  επαρκή βόσκηση και σωστή αναλογία σανού και  χόρτου διατηρούν συνήθως ιδανικό  σωματικό βάρος. Τα νεαρά άλογα ή τα άλογα που χρησιμοποιούνται σε  σκληρές εργασίες ή αθλητικές δραστηριότητες μπορεί να χρειαστούν ενίσχυση στη διατροφή τους με πρόσθετα συμπυκνώματα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες.  Ειδική τροφή συχνά χρειάζονται  και τα μεγαλύτερης ηλικίας άλογα επειδή με την πάροδο των χρόνων φθείρονται τα δόντια τους και δεν μπορούν να μασήσουν επαρκώς τη τροφή τους. Αν παρατηρήσετε ότι το άλογό σας έχει χάσει βάρος, είναι σημαντικό να προβείτε σε εξετάσεις ώστε να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας του και στη συνέχεια να αξιολογήσετε τη συμπεριφορά σας  απέναντί του.

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Τα άλογα μπορεί να χάσουν ξαφνικά βάρος λόγω ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Πριν ανησυχήσετε πράξτε τα παρακάτω:

  • Εξασφαλίστε επαρκή βόσκηση, χορηγήστε σανό ή συμπυκνώματα διατροφής αν κρίνετε απαραίτητο.
  • Ελαχιστοποιήστε την έκθεση του αλόγου σας σε ξαφνικές περιβαλλοντικές αλλαγές.
  • Εγκλιματίστε το άλογό σας σταδιακά σε αλλαγές, όπως αλλαγές στις ζωοτροφές ή στους συντρόφους.
  • Προσφέρετε μικρά, συχνά γεύματα, εάν απαιτούνται συμπυκνώματα ,για τη διατήρηση της καλής σωματικής κατάστασης του αλόγου σας  και αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα μια ή δυο φορές την ημέρα. Ταΐζοντας  μικρά γεύματα αποφεύγετε προβλήματα όπως γαστρικά έλκη και κολικούς.
  •  Επικοινωνήστε οπωσδήποτε με τον κτηνίατρό σας, εάν το άλογό σας χάσει ξαφνικά βάρος και παρά τις παραπάνω προτεινόμενες αλλαγές στη διατροφή του, η κατάσταση  δεν βελτιωθεί ή ακόμη χειρότερα επιδεινωθεί.

Πώς μπορώ να διαχειριστώ την απώλεια βάρους;

Βεβαιωθείτε ότι προσφέρετε καθημερινά στο άλογό σας ικανή ποσότητα ποιοτικής τροφής. Η ποσότητα και το είδος τροφής εξαρτάται  από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, ο φόρτος εργασίας , η έντονη άθληση κ.λπ. Εάν πρέπει να αλλάξετε τη τροφή στο άλογό σας, κάντε το σταδιακά, μέσα σε τουλάχιστον 7 ημέρες ώστε να δώσετε χρόνο προσαρμογής στο άλογό σας  και να διαπιστώσετε ότι η νέα τροφή δεν του δημιουργεί πρόβλημα, όπως  πχ κολικό. Όταν προσφέρετε στο άλογο  συμπυκνώματα, προτιμήστε  τα  μικρά, συχνά γεύματα αντί για  ένα ή δύο μεγάλα γεύματα την ημέρα, διότι με αυτό τον τρόπο αποφεύγετε  την αλλαγή του pH στο στομάχι του αλόγου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει έλκος στομάχου. ‘Όταν πρόκειται να μετακινήσετε το άλογο σε νέες εγκαταστάσεις ή να του προσθέσετε νέους συντρόφους πράξτε το σταδιακά. Για παράδειγμα η μετακίνηση των αλόγων σε νέους στάβλους,  μπορεί να είναι πολύ αγχωτική για τα άλογα και  μπορεί να προκαλέσει απώλεια βάρους. Επίσης είναι  πολύ σημαντικό να παρακολουθείτε τη συμπεριφορά των άλλων αλόγων που σταβλίζονται μαζί με το άλογο που χάνει βάρος για να διαπιστώσετε  ότι το άλογό σας δεν εκφοβίζεται ή δεν εμποδίζεται από τα άλλα άλογα να τρώει.

 

Τι άλλο μπορώ να κάνω;

Αν το άλογό σας χάσει ξαφνικά  βάρος, ακόμα και όταν υπάρχει καλή διατροφή και κατάλληλη φροντίδα, θα πρέπει να  καλέσετε τον κτηνίατρό σας. Εάν αμελήσετε να αντιμετωπίσετε την απώλεια βάρους του αλόγου σας και το άλογο  λεπτύνει υπερβολικά  και χάσει πάρα πολύ μυϊκή μάζα, υπάρχει  περίπτωση να  αδυνατεί να σταθεί όρθιο και να ξαπλώνει, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη βλάβη στα εσωτερικά όργανα, όπως στη καρδιά, τα νεφρά ή στο ήπαρ (ηπατική ανεπάρκεια). Ο κτηνίατρός σας είναι ο πλέον αρμόδιος  να αποφασίσει ποιες διαγνωστικές εξετάσεις απαιτούνται (π.χ. εξετάσεις αίματος για την αξιολόγηση της λειτουργίας των νεφρών και του ήπατος του αλόγου σας ). Άλλες καταστάσεις που μπορούν επίσης να προκαλέσουν απώλεια βάρους είναι  οδοντικά προβλήματα, έλκη στομάχου, πνευμονία ή όγκοι. Όλα αυτά θα πρέπει να αποκλειστούν από τον κτηνίατρό σας.

Πώς μπορώ να αποτρέψω το άλογό μου να χάσει βάρος;

Η δυνατότητα επαρκούς βόσκησης, η χορήγηση σανού και συμπυκνωμάτων διατροφής είναι επιτακτική. Για τη διατήρηση της υγείας του αλόγου σας είναι πολύ σημαντικό επίσης να εφαρμόζετε ένα τακτικό πρόγραμμα αποπαρασίτωσης. Η τακτική απομάκρυνση της κοπριάς (τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα) από τον στάβλο σας μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του αριθμού των παρασίτων. Εάν ο κτηνίατρος εξετάζει τακτικά το άλογό σας, θα είναι σε θέση να προβεί στην έγκαιρη ανίχνευση των προβλημάτων υγείας του αλόγου, με αποτέλεσμα την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ζητήστε βοήθεια από τον κτηνίατρο/ ιππίατρο που είναι ο καταλληλότερος να σας συμβουλεύσει για το άλογό σας.

Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Παχυσαρκία Γάτας)

Οι γάτες είναι γενικά δραστήρια ζώα και μπορούν να ρυθμίζουν το μεταβολισμό της ποσότητας τροφής που καταναλώνουν. Στην άγρια φύση, οι γάτες περνούν 6-8 ώρες καθημερινά κυνηγώντας, και καταφέρνουν μόνο στο 10-15% του χρόνου που αφιερώνουν για να κυνηγούν να πιάσουν ένα πουλί ή ένα ποντίκι. Επομένως, υπάρχει πολύ τρέξιμο μόνο για μια μπουκιά! Ωστόσο, στην παρούσα εποχή υπάρχει μια αυξανόμενη τάση, όπως ο σύγχρονος άνθρωπος, έτσι και οι γάτες να καταναλώνουν τροφές με πολλά λιπαρά, ενώ ασκούνται όλο και λιγότερο. Τα γκουρμέ πατέ για γάτες μπορεί να αποτελούν μια γευστική και εύκολη επιλογή για εμάς που θέλουμε να περιποιηθούμε και να ευχαριστήσουμε το κατοικίδιό μας, όμως υπάρχει κίνδυνος η γάτα μας να γίνει υπέρβαρη. Η παχυσαρκία  χαρακτηρίζεται από μια υπερβολική συσσώρευση λίπους στο σώμα η οποία επιφέρει συνέπειες που επιβαρύνουν την υγεία – δεν είναι μόνο θέμα παραπάνω βάρους.

 


Είναι η γάτα μου υπέρβαρη ή παχύσαρκη;
Συχνά μας είναι δύσκολο να αντιληφθούμε ότι το δικό μας κατοικίδιο είναι υπέρβαρο, καθώς η αύξηση βάρους είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά. Κάποιες φορές μπορεί να παρατηρήσουμε ξαφνικά τη διαφορά στην εμφάνιση της γάτας μας κοιτάζοντας παλιές φωτογραφίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις ένας φίλος ή ο κτηνίατρός μας θα μας επισημάνουν το πρόβλημα.


Όταν χαϊδεύουμε τη γάτα μας, μπορούμε να περάσουμε απαλά το χέρι μας πάνω από τη ραχοκοκαλιά και τα πλευρά της. Σε μια γάτα ιδανικού βάρους θα πρέπει να μπορούμε να αισθανόμαστε τα κόκκαλα της χωρίς να ασκούμε μεγάλη πίεση (σε περίπτωση που βλέπουμε τα κόκκαλα, χωρίς να αγγίξουμε τη γάτα μας, τότε η γάτα μας μπορεί να είναι πολύ αδύνατη). Από την άλλη, αν δεν μπορούμε να νιώσουμε τη ραχοκοκαλιά της εύκολα, τότε η γάτα μας είναι υπέρβαρη. Οι υπέρβαρες γάτες τείνουν επίσης να έχουν μια "μεγάλη κοιλιά" που κρέμεται ανάμεσα στα πίσω πόδια τους. Εάν η αύξηση βάρους συνεχιστεί, τότε η γάτα μας κινδυνεύει να γίνει παχύσαρκη και να εμφανίσει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης.

 


Η γάτα μου δεν τρώει σχεδόν τίποτα - πώς μπορεί να είναι υπέρβαρη;
Πολλά υπέρβαρα ζώα μπορεί να μην τρώνε πολύ. Δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες απαραίτητα για να διατηρηθεί το λίπος. Εάν η γάτα μας είναι υπέρβαρη, τότε αυτό σημαίνει ότι σε κάποια φάση της ζωής της έτρωγε περισσότερο από όσο χρειαζόταν, για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες που απαιτούσε η σωματική της άσκηση. Συχνά, οι παχύσαρκες γάτες δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριες (εκτός από το περπάτημα από τον καναπέ στο μπωλ του φαγητού ή την αμμολεκάνη!) και έτσι δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια, επομένως ενεργειακά απαιτούν λίγες θερμίδες.

 


Μια παχουλή γάτα φαίνεται χαριτωμένη;
Τα περισσότερα ζώα που είναι παχύσαρκα δεν πάνε στον κτηνίατρό γι’ αυτό το λόγο. Συνήθως, κάποια άλλη ασθένεια που εμφανίζεται εξαιτίας της παχυσαρκίας είναι αυτή που ωθεί τον ιδιοκτήτη να κλείσει ραντεβού με τον κτηνίατρο. Οι παχύσαρκες γάτες μπορεί να μην μπορούν να αυτοπεριποιηθούν σωστά (επειδή απλά δεν μπορούν να φτάσουν σε κάποια σημεία του σώματός τους) και μπορεί να έχουν απεριποίητο τρίχωμα ή δερματικά προβλήματα. Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων παθήσεων, όπως η κυστίτιδα (προβλήματα κατώτερου ουροποιητικού συστήματος), τα ηπατικά προβλήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Σε όλα τα παχύσαρκα ζώα επιβαρύνονται οι αρθρώσεις, αλλά και η καρδιακή λειτουργία, λόγω του περιττού βάρους. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμα πιο πιθανό το ενδεχόμενο εμφάνισης επιπλοκών  κατά τη διενέργεια ηρέμησης ή γενικής αναισθησίας, καθώς επίσης δυσχεραίνει και την σωματική τους άσκηση. Παίζουν λιγότερο, ενώ μπορεί να βαρεθούν ευκολότερα και να κοιμούνται περισσότερο. Έτσι, παρότι μπορεί να φαίνονται χαριτωμένα, οι κίνδυνοι για την υγεία τους, καθώς και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής τους δεν είναι καθόλου χαριτωμένες.

 


Πώς μπορώ να βοηθήσω τη γάτα μου να χάσει βάρος;
Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για να χάσει βάρος η γάτα μας:

  1. Αυξάνουμε την ενέργεια που καταναλώνει, δηλαδή με περισσότερη σωματική άσκηση.
  2. Μειώνουμε τις θερμίδες που προσλαμβάνει, δηλαδή τροφές με λιγότερες θερμίδες και λιπαρά.

Είναι πολύ δύσκολο να αναγκάσουμε μια γάτα να δραστηριοποιηθεί. Οι παχύσαρκες γάτες συχνά δεν είναι πολύ δραστήριες επειδή τους είναι πολύ δύσκολο να τρέχουν. Το να ενθαρρύνουμε τη γάτα μας να βγαίνει έξω στην αυλή πιο τακτικά, μπορεί να βοηθήσει. Μπορούμε να δοκιμάσουμε διαφορετικούς τύπους παιχνιδιών, όπως ράβδους, μπάλες, παιχνίδια με catnip κ.λπ. Η γάτα μας μπορεί στην αρχή να μην θέλει να παίξει, σαν κι εμάς όταν δεν θέλουμε να πάμε στο γυμναστήριο! Αλλά εμείς πρέπει να συνεχίσουμε να το επιδιώκουμε. Χρησιμοποιούμε το χρόνο μας, την προσοχή μας και το παιχνίδι μας ως επιβράβευση για την θετική ανταπόκριση της γάτας μας και όχι το φαγητό. Αλλάζουμε τη ρουτίνα μας για να βοηθήσουμε τη γάτα μας να αλλάξει και τη δική της. Το παιχνίδι με τη γάτα μας μπορεί να είναι ολιγόλεπτό, ενώ καλό είναι να ανταποκρίνεται στο πλαίσιο μίμησης των δραστηριοτήτων της γάτας στην άγρια φύση και να το επιδιώκουμε συχνά. Θα πρέπει να αφήνουμε τη γάτα μας να πιάσει το παιχνίδι, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία του «κυνηγιού» με επιτυχία, πιάνοντας το «θήραμά» της. Έτσι, ενισχύουμε τη φυσική της συμπεριφορά, ώστε η γάτα μας να μην απογοητευτεί ή χάσει το ενδιαφέρον της. Το να κρύβουμε την τροφή γύρω από το σπίτι για να τη βρει η γάτα μας μπορεί επίσης να ενθαρρύνει την δραστηριοποίησή της μέσα από το κυνήγι αναζήτησης, καθώς επίσης και οι ταΐστρες παζλ, οι μπάλες ή τα παιχνίδια όπου βάζουμε μέρος από την ημερήσια ποσότητα της ξηράς τροφής, τα οποία κινητοποιούν το ενδιαφέρον της και την κρατούν σε εγρήγορση. Αφαιρούμε αναλογικά την ποσότητα της τροφής που κατανάλωσε η γάτα μας μέσω του παιχνιδιού, από την ημερήσια ποσότητα τροφής της. Επίσης, η χρήση κάποιου δέντρου-ονυχοδρόμιου γάτας που θα κινητοποιήσει τη γάτα μας να σκαρφαλώσει είτε για να παίξει, είτε για να κοιμηθεί, αποτελεί μια εξίσου καλή ιδέα.


Άλλος ένας τρόπος για να βοηθήσουμε τη γάτα μας να χάσει βάρος είναι να περιορίσουμε την ποσότητα της τροφής της, ύστερα από τη σωστή καθοδήγηση του κτηνιάτρου μας. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να εφαρμοστεί σε γάτες που διαβιούν κυρίως έξω και επισκέπτονται γείτονες που τις ταΐζουν. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επειδή οι γάτες που ζουν έξω είναι δύσκολο να μείνουν μέσα στο σπίτι, καθώς δεν το έχουν συνηθίσει και νιώθουν περιορισμένες, ίσως θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε με τους γείτονες που τις ταΐζουν  και να ορίσουμε ένα πρόγραμμα από κοινού.  


Ο κτηνίατρός μας θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε ένα πλάνο απώλειας βάρους για τη γάτα μας που θα διασφαλίσει την κάλυψη των αναγκών της για τη διατήρηση της υγείας της και της μυϊκής της δύναμης, αλλά παράλληλα θα μειώσει την πρόσληψη παραπάνω θερμίδων, από τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με την τροφή που ήδη ταΐζουμε τη γάτα μας, εάν είναι ελαφρώς υπέρβαρη ή μπορεί να γίνει με τη χορήγηση μιας ειδικά διαμορφωμένης τροφής, με σύνθεση που βοηθά τη γάτα μας να αισθάνεται χορτάτη, αλλά ταυτόχρονα περιορίζει την πρόσληψη θερμίδων. Πρέπει πάντα να μετράμε την ποσότητα της τροφής που δίνουμε στη γάτα μας, ιδανικά χρησιμοποιώντας ζυγαριά κουζίνας, πέραν των δοσομετρητών τροφής. Η ζυγαριά κουζίνας προσφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τους δοσομετρητές. Ένας εύκολος τρόπος για να αρχίσουμε να μειώνουμε την πρόσληψη θερμίδων στη γάτα μας είναι να σταματήσουμε να της δίνουμε λιχουδιές και σνακ. Έτσι, βοηθάμε τη γάτα μας να χάσει βάρος πιο γρήγορα. Εάν πάλι αισθανόμαστε την ανάγκη να προσφέρουμε στη γάτα μας μια λιχουδιά, μπορούμε να πάρουμε λίγη από την ήδη μετρημένη ποσότητα της τροφής που θα φάει ή να αφαιρέσουμε την αντίστοιχη ποσότητα θερμίδων της λιχουδιάς από το κύριο γεύμα της. Μπορούμε να ζητήσουμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας σχετικά με την ανάγκη να το κάνουμε αυτό και εκείνος μπορεί να μας προτείνει εναλλακτικές λύσεις αν το κρίνει σκόπιμο. Η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία αργή και σταδιακή - αλλά σταθερή και ικανοποιητική. Οι πολύ παχουλές γάτες θα χρειαστούν πάνω από ένα χρόνο για να επιστρέψουν στο ιδανικό τους μέγεθος. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν θεωρείται αποτυχία από μέρους μας ή της γάτας μας. Η αυστηρή δίαιτα στις γάτες με απότομες ποσοτικές διακυμάνσεις ή παρατεταμένες περιόδους νηστείας, είναι πολύ επικίνδυνη και απαγορευτική, καθώς η απότομη απώλεια βάρους και ο χρόνος παρατεταμένης αποστέρησης του φαγητού μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή ηπατική νόσο. Επίσης, για τον ίδιο λόγο στις γάτες ενδείκνυται η ημερήσια ποσότητα τροφής να χωρίζεται σε 3-4 μικρότερα ισόποσα γεύματα, αντί των 2, τα οποία επίσης κινητοποιούν τον μεταβολισμό του ζώου ακόμα καλύτερα. 

 

 

Πως θα ξέρω ότι η γάτα μου χάνει βάρος;
Ο κτηνίατρός μας θα ζυγίσει τη γάτα μας και θα υπολογίσει πόσο βάρος χρειάζεται να χάσει. Επίσης θα μας συμβουλεύσει για την επιλογή κατάλληλης τροφής και θα μας προτείνει πόση τροφή πρέπει να ταΐζουμε τη γάτα μας. Ο τακτικός έλεγχος του βάρους της γάτας μας είναι σημαντικός για την πορεία της απώλειας βάρους. Μια καλή ιδέα είναι να κρατάμε ένα ημερολόγιο διατροφής, όπου μπορούμε να καταγράφουμε την ποσότητα του φαγητού που κατανάλωσε η γάτα μας, τη δραστηριότητά της, καθώς και τυχόν «ατασθαλίες» (π.χ. λιχουδιές, αν η γάτα μας έκανε επιδρομή στο ντουλάπι με τα τρόφιμα κ.λπ.). Αυτό το ημερολόγιο δεν θα χρησιμοποιηθεί για να μας κρίνει, αλλά μπορεί να μας βοηθήσει να προσδιορίσουμε τους λόγους για τους οποίους η απώλεια βάρους της γάτας μας μπορεί να μην είναι η αναμενόμενη.


Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε μια ζυγαριά για να ελέγχουμε το βάρος της γάτας μας. Μπορούμε να ζυγίσουμε τη γάτα μας με το κλουβί μεταφοράς της, αφαιρώντας το απόβαρο του κλουβιού. Επίσης, για τη διευκόλυνσή μας, μπορούμε να καταγράψουμε το βάρος του κλουβιού σε ένα αυτοκόλλητο και να το κολλήσουμε στο κλουβί – φροντίζουμε πάντα να υπάρχει η ίδια κουβέρτα/περιεχόμενα στο κλουβί κάθε φορά, ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στον υπολογισμό του βάρους.

 


Τι συμβαίνει αν η γάτα μου εξακολουθεί να μην χάνει βάρος;
Σε αυτή την περίπτωση η επίσκεψη στον κτηνίατρο, με τη γάτα μας και το ημερολόγιο διατροφής της (αν κρατάμε), είναι αναγκαία. Ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας ρωτήσει πως μετράμε την ποσότητα του φαγητού της γάτας μας, αλλά και  περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη ρουτίνα του παιχνιδιού και τις λιχουδιές. Μπορεί να μας προτείνει να αλλάξουμε τη διατροφή της γάτας μας με βάση το τι τρώει αυτή τη στιγμή. Εάν όλα είναι καλά, ίσως απλά μας συμβουλέψει να μειώσουμε την ποσότητα τροφής που χρειάζεται για να ταΐσουμε τη γάτα μας. Όπως κι εμείς, έτσι και η κάθε γάτα ατομικά μπορεί να διαφέρει  από τον μέσο όρο και να έχει διαφορετικές διατροφικές ανάγκες. Από την άλλη πλευρά, ο κτηνίατρός μας μπορεί να ανησυχεί ότι η γάτα μας χάνει βάρος πολύ γρήγορα (πράγμα που μπορεί να τη θέσει σε κίνδυνο εμφάνισης ηπατικής νόσου). Σε αυτή την περίπτωση, ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συστήσει τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων για τυχόν συνυπάρχουσες ασθένειες, ενώ μπορεί να μας συστήσει να αυξήσουμε την ποσότητα τροφής της γάτας μας.

 


Η γάτα μου έχει φτάσει στο επιθυμητό βάρος – πώς συνεχίζω από εδώ και πέρα;
Μόλις η γάτα μας φτάσει στο επιθυμητό βάρος που έχουμε θέσει ως στόχο, σίγουρα πρέπει να νιώθουμε έναν ενθουσιασμό. Αυτό όμως δεν είναι το τέλος του δρόμου - μάλλον η αρχή μιας νέας ζωής. Όπως στον άνθρωπο, έτσι και στα ζώα είναι σύνηθες ένα παχύσαρκο ζώο να ανακτά όλο το βάρος που έχει χάσει, εάν επιστρέψει στην προηγούμενη διατροφή του. Ο κτηνίατρός μας θα μας συμβουλεύσει για την τροφή συντήρησης που θα επιλέξουμε, αλλά και για την ποσότητα που θα πρέπει να δίνουμε ημερησίως στη γάτα μας. Θα πρέπει να παρακολουθούμε στενά οποιαδήποτε αλλαγή στο σωματικό βάρος της γάτας μας με τακτικές ζυγίσεις, ιδιαίτερα τους πρώτους 6 μήνες. Θα χρειαστεί να επιδιώξουμε τη διατήρηση του ενεργού τρόπου ζωής της γάτας μας - αλλά συνήθως η γάτα μας είναι τόσο χαρούμενη που ανακτά από μόνη της τη δραστηριότητα της, επομένως αυτό δεν θα είναι δύσκολο.


Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους είναι ένα σημαντικό μέρος της διασφάλισης της υγείας της γάτας μας. Επίσης, δεν μπορεί να προταθεί μια ενιαία δίαιτα που θα είναι κατάλληλη για όλες τις γάτες. Κάθε ζώο είναι διαφορετικό και έχει εξατομικευμένες ανάγκες. Εάν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία για το βάρος της γάτας μας, καλό είναι να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας.

 


Πηγή: www.vetlexicon.com

 

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Παχυσαρκία, Βάρος, Όρεξη & Ανορεξία (Παχυσαρκία Σκύλου)

Στη φύση οι άγριοι σκύλοι ρυθμίζουν την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουν. Ωστόσο, υπάρχει μια τάση στους  σύγχρονους σκύλους, όπως ακριβώς και στον σύγχρονο άνθρωπο, να καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα τροφής και να ασκούνται  λιγότερο από τους προγόνους τους. Για το λόγο αυτό, όπως  συμβαίνει και στους ανθρώπους, υπάρχει το ρίσκο να γίνει ο σκύλος σας υπέρβαρος. Η παχυσαρκία είναι η υπερβολική συγκέντρωση λίπους στο σώμα - δεν είναι μόνο το υπερβολικό βάρος.

Είναι ο σκύλος μου παχύσαρκος;

Είναι συχνά δύσκολο για εμάς να δούμε ότι ο σκύλος μας είναι υπέρβαρος. Η πρόσληψη βάρους είναι βαθμιαία  έτσι ώστε  δύσκολα παρατηρούμε την αλλαγή. Μερικές φορές παρατηρούμε ξαφνικά την αλλαγή στην εμφάνιση του σκύλου μας όταν κοιτάζουμε παλιές φωτογραφίες. Τις περισσότερες φορές ο κτηνίατρος είναι αυτός που θα επισημαίνει το πρόβλημα. Ωστόσο μια απλή μέθοδος  για να διαπιστώσετε μόνοι σας αν ο σκύλος σας είναι παχύσαρκος είναι η ακόλουθη.  Όταν  χαϊδεύετε  τον σκύλο σας, ακουμπήστε τον απαλά στη ραχοκοκαλιά και στα πλευρά. Σε έναν σκύλο  με φυσιολογικό βάρος θα πρέπει να μπορείτε να νιώσετε τα κόκαλά του χωρίς να πιέζετε πολύ δυνατά το σώμα του (εάν μπορείτε να νιώσετε  τα κόκκαλα τότε ο σκύλος σας μπορεί να είναι πολύ αδύνατος). Εάν δεν μπορείτε να νιώσετε τη σπονδυλική στήλη εύκολα τότε ο σκύλος σας πιθανόν είναι υπέρβαρος. Εάν επιτρέψετε την συνέχιση πρόσληψης βάρους, τότε είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος σας να γίνει παχύσαρκος και  να αναπτύξει ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Ο σκύλος μου μετά βίας τρώει κάτι - πώς μπορεί να είναι παχύς;

Πολλοί υπέρβαροι σκύλοι δεν τρώνε πάρα πολύ. Δεν χρειάζονται πολλές θερμίδες για να γίνει ένας σκύλος παχύς. Εάν ο σκύλος σας είναι υπέρβαρος σημαίνει ότι κάποια στιγμή στη ζωή του έτρωγε παραπάνω απ’ ότι χρειαζόταν για να καλύψει τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του. Συχνά οι παχύσαρκοι  σκύλοι κάνουν πολύ μικρή άσκηση και ως εκ τούτου δεν καταναλώνουν πολλή ενέργεια για αυτό χρειάζονται πολύ λίγες θερμίδες.

Ένας παχύσαρκος σκύλος είναι υγιής σκύλος;

Οι περισσότεροι παχύσαρκοι σκύλοι δεν επισκέπτονται τον κτηνίατρο λόγω του υπερβολικού βάρους.  Συνήθως ασθένειες  που προκαλείται από την παχυσαρκία είναι αυτές που αναγκάζουν τον ιδιοκτήτη να επισκεφτεί τον κτηνίατρο. Η παχυσαρκία πιθανότατα είναι μία από τις αιτίες που ο σκύλος σας θα παρουσιάσει προβλήματα υγείας που μπορούν να εκδηλωθούν και ως δερματικά προβλήματα.  Το επιπλέον βάρος που κουβαλάνε οι παχύσαρκοι σκύλοι  προσθέτει μια επιπλέον πίεση στις αρθρώσεις και την καρδιά τους.

 

Πώς μπορώ να βοηθήσω ο σκύλος μου να χάσει βάρος;

Υπάρχουν μόνο 2 τρόποι να χάσει ένας οργανισμός βάρος :

  1. Αύξηση του επιπέδου  ενέργειας που καταναλώνει, δηλαδή περισσότερη άσκηση
  2. Μείωση του αριθμού των θερμίδων που προσλαμβάνει, δηλαδή  λιγότερο φαγητό

Συνήθως οι παχύσαρκοι σκύλοι  δεν είναι πολύ δραστήριοι επειδή στερούνται της δυνατότητας να τρέχουν και να ασκούνται. Οι συχνές βόλτες  με τον σκύλο σας (ακόμα και εάν ο καιρός δεν είναι πολύ καλός) μπορούν  να βοηθήσουν στην δραστηριοποίηση του σκύλου σας.  Μερικοί σκύλοι, ειδικά όταν είναι νέοι, παίζουν με τα παιχνίδια τους. Καλό θα είναι να διατηρήσετε αυτή την δραστηριότητα. Η αύξηση της άσκησης πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με μια ελεγχόμενη δίαιτα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μειώνοντας τη διατροφική πρόσληψη στα 2/3 από αυτό που κατανάλωνε  ο σκύλος σας, επέρχεται μια σταθερή απώλεια βάρους. Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι σταδιακή σε διάστημα  3-4 μηνών. Εάν η απώλεια  βάρους είναι  πολύ γρήγορη, είναι πολύ πιθανόν ο σκύλος μετά το τέλος της διαιτητικής περιόδου να αποκτήσει ξανά το βάρος που είχε πριν την δίαιτα.

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο σκύλος μου χάνει βάρος;

Ο κτηνίατρος θα ζυγίσει τον σκύλο σας  και θα υπολογίσει το  βάρος που πρέπει να χάσει. Ο κτηνίατρος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας προτείνει  την ημερήσια ποσότητα τροφής  που πρέπει να καταναλώνει  ο σκύλος σας. Μόλις μάθετε τον στόχο απώλειας βάρους  για τον σκύλο σας  εναπόκειται σε σας  να διασφαλίσετε την τήρηση του προγράμματος που ο κτηνίατρος σάς συμβούλευσε. Υπάρχουν κλινικές «παρακολούθησης βάρους» για κατοικίδια. Μπορείτε να επισκέπτεστε σε τακτικά διαστήματα τον κτηνίατρό σας ώστε να ζυγίζει τον σκύλο σας και να σας συμβουλεύει και να λύνει τις απορίες σας. Πολλοί κτηνίατροι προσφέρουν υπηρεσίες "weight watcher" για τα κατοικίδια σας. Μπορείτε να έχετε μία συνάντηση για περισσότερες πληροφορίες για τα προγράμματα που εφαρμόζουν.

Και εάν ο σκύλος μου δεν χάνει βάρος;

Ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας προτείνει ορισμένες συνταγογραφούμενες δίαιτες χαμηλών θερμίδων . Οι τροφές αυτές λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο με τα ανθρώπινα τρόφιμα αδυνατίσματος και επιτρέπουν στον σκύλο σας να τρώει ένα κανονικό γεύμα και να νοιώθει χορτάτος, χωρίς να καταναλώνει πολλές θερμίδες. Σε περίπτωση που σας φαίνεται αδύνατο να βάλετε τον σκύλο σας στην διαδικασία να χάσει βάρος με άσκηση και μείωση της ποσότητας της τροφής του, συζητήστε με τον κτηνίατρό σας την δυνατότητα μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων. Σε ακραίες περιπτώσεις, ο σκύλος σας μπορεί να χρειαστεί να εισαχθεί στη κλινική για μία χρονική περίοδο, ώστε η διατροφή του να μπορεί να ελέγχεται αυστηρά από τον κτηνίατρο σας.

Ο σκύλος μου έφθασε το επιθυμητό βάρος – τώρα τι;

Μόλις ο σκύλος σας φθάσει το επιθυμητό  βάρος, αξίζει μία γιορτή. Βέβαια  αυτό δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά μάλλον η αρχή μιας καινούργιας ζωής. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, είναι σύνηθες για ένα παχύσαρκο σκύλο να ξαναπαίρνει το βάρος που έχει χάσει εάν γυρίσει στην προηγούμενη δίαιτα. Ωστόσο, θα χρειαστεί να αυξήσετε σιγά σιγά την ποσότητα φαγητού για να αποτρέψετε να συνεχιστεί η απώλεια βάρους. Συνήθως οι σκύλοι γίνονται περισσότερο δραστήριοι μόλις χάσουν βάρος  και χρειάζεται να επιστρέψουν σε μια κανονική δίαιτα η οποία θα τους παρέχει αρκετή ενέργεια για την καινούργια απόλαυση της ζωής τους. Η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους είναι σημαντικός παράγων για την υγεία του σκύλου σας. Είναι αδύνατο να σας προτείνουμε μία  δίαιτα που θα είναι κατάλληλη για όλους τους σκύλους. Εάν έχετε αμφιβολίες σχετικά με το βάρος του σκύλου σας, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας προτείνει μια δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για τις ανάγκες του.

expand_less