Ωτικά Προβλήματα (Καθαρισμός Αυτιών Στον Σκύλο)

Η ωτίτιδα είναι αρκετά συχνή στους σκύλους και καλό θα ήταν να εντάξουμε σε εβδομαδιαία βάση τον έλεγχο των αυτιών του σκύλου μας. Είναι μια διαδικασία γρήγορη, εύκολη και απλή με την οποία μπορούμε να προλάβουμε την εμφάνιση ωτίτιδας, καθώς και να την εντοπίσουμε εγκαίρως. Εάν τα αυτιά του σκύλου μας φαίνονται ερεθισμένα (με ερυθρότητα) ή το ζώο δείχνει να πονάει, εάν υπάρχει δυσάρεστη μυρωδιά στα αυτιά ή αν ο σκύλος μας κουνάει υπερβολικά το κεφάλι του, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον κτηνίατρό μας. Η ωτίτιδα μπορεί γρήγορα να επιδεινωθεί και είναι απίθανο να βελτιωθεί χωρίς θεραπεία. Εάν η ωτίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στους ακουστικούς πόρους και να δημιουργήσει στο κατοικίδιό μας περαιτέρω προβλήματα στο μέλλον.


Γιατί πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας;
Τα αυτιά των σκύλων έχουν πολύ διαφορετικό σχήμα και ανατομία από τα δικά μας.  Στον άνθρωπο μιλάμε απλώς για έναν «οριζόντιο σωλήνα», ενώ στον σκύλο η ανατομία του αυτιού του είναι πιο σύνθετη. Το εξωτερικό άνοιγμα του ακουστικού πόρου είναι ψηλά στο πλάι του κεφαλιού, ενώ το ακουστικό κανάλι ακολουθεί μια διαδρομή κάθετα προς τα κάτω από την πλευρά του κεφαλιού και δημιουργεί μια απότομη ορθή γωνία στο εσωτερικό του αυτιού. Επιπλέον, σε μερικές φυλές σκύλων τα πτερύγια των αυτιών τους μπορεί να καλύπτουν εν μέρει τον ακουστικό πόρο. Ως αποτέλεσμα, η περιοχή μπορεί να έχει αυξημένη θερμοκρασία, καθώς και υγρασία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο αυτί του σκύλου μας. Ξένα σώματα (συνήθως άγανα) μπορεί να κολλήσουν στον ακουστικό πόρο και να αναπτυχθούν μολύνσεις.
Ο καλός καθαρισμός των αυτιών είναι απαραίτητος για τη διαχείριση της ωτίτιδας. Οι εκκρίσεις μπορεί να συσσωρευτούν στο αυτί και αυτό μπορεί να παρεμποδίσει τη θεραπεία. Τα περισσότερα φάρμακα μπορεί να μην έχουν αποτέλεσμα, εξαιτίας της αυξημένης παρουσίας εκκρίσεων, οι οποίες δεν επιτρέπουν στις φαρμακευτικές ουσίες να φτάσουν βαθιά μέσα στο αυτί. Είναι επίσης απαραίτητο να διατηρούμε τον ακουστικό πόρο καθαρό, ώστε ο κτηνίατρός μας να μπορεί να εξετάσει σωστά το αυτί του σκύλου μας εάν υπάρχει πρόβλημα.


Θα μπορέσουμε να καθαρίσουμε τα αυτιά του σκύλου μας;
Τα περισσότερα ζώα δέχονται καλά τον καθαρισμό των αυτιών τους στο πλαίσιο της ρουτίνας, αλλά αν δυσκολευόμαστε πολύ να καθαρίσουμε τα αυτιά του σκύλου μας, καλό είναι να μην επιμείνουμε μόνοι μας, αλλά να ζητήσουμε τη βοήθεια του κτηνιάτρου μας. Εάν δεν μπορούμε να τα καθαρίσουμε με ευκολία, τότε δεν θα κάνουμε πολύ καλή δουλειά, και στην πραγματικότητα μπορεί να βλάψουμε περισσότερο τον μικρό μας φίλο με μια λάθος κίνηση, προκαλώντας του φόβο. Εάν τα αυτιά του σκύλου μας είναι επώδυνα ή εάν ο χειρισμός του σκύλου μας είναι δύσκολος, ο κτηνίατρός μας μπορεί να χρειαστεί να προχωρήσει σε ηρέμηση, ώστε να μπορέσει να καθαρίσει αποτελεσματικά τα αυτιά του.


Πώς καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας;
Είναι πιο εύκολο να κάνουμε συγκράτηση του σκύλου μας για να καθαρίσουμε τα αυτιά του, εάν έχουμε κάποιον να μας βοηθήσει. Ζητάμε από κάποιον να κρατήσει τον  σκύλο μας σε καθιστή στάση. Το κεφάλι πρέπει να συγκρατείται πάνω στο σώμα του ατόμου που μας βοηθάει, ώστε να μπορεί να γίνει η διαδικασία με ασφάλεια και να μην υπάρχει πιθανότητα ο σκύλος να κουνήσει το κεφάλι του.
Όταν γίνει η σωστή συγκράτηση, εφαρμόζουμε το καθαριστικό αυτιών (σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου). Κάνουμε απαλό μασάζ στη βάση του αυτιού και στον ακουστικό πόρο, ώστε να διευκολυνθεί η δράση του καθαριστικού. Εάν ο σκύλος μας νιώθει πόνο στην περιοχή μπορεί να μην δέχεται εύκολα τις μαλάξεις στην αρχή, γι' αυτό θα πρέπει να κάνουμε όσο πιο ήπιες κινήσεις μπορούμε. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφήνουμε τον σκύλο μας να τινάξει το κεφάλι του και ακολούθως σκουπίζουμε τα υπολείμματα με λίγο βαμβάκι. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε μπατονέτες –  καθότι, μπορεί να τραυματιστεί ο ακουστικός πόρος σε περίπτωση που κουνηθεί ο σκύλος μας, ενώ παράλληλα δεν βοηθούν τη διαδικασία επειδή σπρώχνουν τα υπολείμματα πιο μέσα στο αυτί και μπορεί να προκληθεί βλάβη στο τύμπανο του αυτιού. Επαναλαμβάνουμε πάλι τη διαδικασία εάν είναι απαραίτητο.


Τι φαρμακευτική αγωγή πρέπει να ακολουθήσουμε;
Μόλις καθαρίσουμε καλά τον ακουστικό πόρο, μετά από την πάροδο περίπου 20-30 λεπτών, μπορούμε να εφαρμόσουμε τις φαρμακευτικές ωτικές σταγόνες που μας έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός μας. Αφού γίνει η ενστάλαξη των φαρμακευτικών σταγόνων, κάνουμε πάλι μαλάξεις στη βάση του αυτιού και στον ακουστικό πόρο, ώστε να επιταχύνουμε την καλύτερη δυνατή κατανομή του φαρμάκου.
Σε περίπτωση που ο κτηνίατρός μας, μας έχει συνταγογραφήσει αντί για ωτικές σταγόνες, κάποιο ωτικό gel (σωληνάριο) μακράς δράσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι πριν από την εφαρμογή οποιουδήποτε φαρμακευτικού σκευάσματος, είναι σημαντικός ο καλός καθαρισμός του αυτιού (ακουστικός πόρος) με το καθαριστικό που θα μας υποδείξει ο κτηνίατρός μας.
Παράλληλα με την τοπική αγωγή, ο κτηνίατρός μας μπορεί επίσης να μας συνταγογραφήσει και κάποιο φαρμακευτικό σκεύασμα σε μορφή δισκίων για από του στόματος χορήγηση, για την συστηματικότερη αντιμετώπιση της ωτίτιδας. Είναι σημαντικό να δίνουμε όλα τα δισκία που έχει συνταγογραφήσει ο κτηνίατρός μας – ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι ο σκύλος μας έχει ήδη βελτιωθεί πριν την ολοκλήρωση της αγωγής.


Πως μπορούμε να αποτρέψουμε την εμφάνιση ωτίτιδας;
Δυστυχώς είναι αδύνατο να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της ωτίτιδας σε μερικούς σκύλους. Στην πραγματικότητα, εάν ο σκύλος μας είχε ωτίτιδα σε κάποιο αυτί, είναι πολύ πιθανό να έχει επαναλαμβανόμενες εξάρσεις. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα αυτιά του σκύλου μας και σε περίπτωση που δούμε ότι είναι ερεθισμένα ή/και επώδυνα θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας. Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών μπορεί να είναι ωφέλιμος, καθώς απομακρύνει την περίσσεια εκκρίσεων και κεριού μέσα από το αυτί, αλλά από την άλλη ο υπερβολικός καθαρισμός μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του αυτιού και να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση ωτίτιδας. Ιδανικά, καλό είναι να καθαρίζουμε τα αυτιά του σκύλου μας περίπου μία φορά την εβδομάδα, εκτός φυσικά αν ο κτηνίατρός μας, μας έχει συστήσει κάτι διαφορετικό εξατομικευμένα για το κατοικίδιό μας. Εάν ο σκύλος μας έχει τρίχες μέσα στα αυτιά του, καλό είναι αυτές να αφαιρούνται, ώστε να επιτρέπεται ο καλός αερισμός του ακουστικό πόρου. Ο κτηνίατρός μας θα μας συμβουλέψει σχετικά με τον τρόπο αφαίρεσης των τριχών ή πιθανά να μας παραπέμψει σε κάποιον groomer. 

 

Ο τακτικός έλεγχος και ο καθαρισμός όταν είναι απαραίτητο, μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα αυτιά του σκύλου μας σε καλή κατάσταση. Εάν έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την υγεία των αυτιών του σκύλου μας, θα πρέπει να μιλήσουμε με τον κτηνίατρό μας για περαιτέρω συμβουλές.

 


Πηγή: www.vetlexicon.com

 

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Ωτικά Προβλήματα (Χρόνια Ωτίτιδα Σκύλου)

Οι μακροπρόθεσμες ασθένειες των αυτιών είναι συχνό πρόβλημα για τους σκύλους. Υπάρχουν συνήθως βακτήρια ή μύκητες που αναπτύσσονται στο εξωτερικό τμήμα του ακουστικού καναλιού και μερικές φορές στο κεντρικό τμήμα ή επίσης και  στο εσωτερικό τμήμα του αυτιού. Η μόνιμη ζημιά στο αυτί συνήθως συμβαίνει με τις μακροπρόθεσμες ασθένειες. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κνησμό, πόνο, νευρολογικά συμπτώματα και κώφωση. Οι μολύνσεις είναι πάντα σε δεύτερο επίπεδο. Υπάρχει πάντα μια κύρια αιτία όπως παράσιτα, αλλεργίες, ασθένεια από άλλο σύστημα του οργανισμού ή γενετική ασθένεια. Υπάρχουν και παράγοντες που διαιωνίζονται όπως το οίδημα του ακουστικού καναλιού. Υπάρχουν επίσης, παράγοντες προδιάθεσης, π.χ. ο σκύλος να έχει τριχωτά αυτιά.

Ο κτηνίατρός σας θα σας προτείνει θεραπεία για να εξαλείψετε τα βακτήρια ή τους μύκητες με τη χρήση κατάλληλων αντιβιοτικών ή αντιμυκητιακών  φαρμάκων. Η θεραπευτική αγωγή μαζί με τις  έρευνες θα διαγνώσει και θα λύσει την κύρια αιτία και τους παράγοντες που την διαιωνίζουν. Αυτές οι παρεμβάσεις θα βοηθήσουν στο να ελεγχθούν τα συμπτώματα και να αποτραπεί η επανάληψη του προβλήματος.

Τι είναι η χρόνια μόλυνση αυτιού;

Οι μολύνσεις των αυτιών είναι πάντοτε δευτερογενείς σε σχέση με την κύρια ασθένεια του εξωτερικού ακουστικού καναλιού. Η μόλυνση του ακουστικού πόρου του αυτιού προκαλεί πρήξιμο (κάνοντας τον σωλήνα πιο στενό) και οδηγεί σε μια αύξηση παραγωγής κεριού. Τα αυτιά μπορεί να έχουν φαγούρα  και πόνο. Επίσης, μπορεί να μυρίζουν άσχημα. Η σοβαρή μόλυνση οδηγεί στη ρήξη  του τυμπάνου και σε μολύνσεις στο κέντρο και στο εσωτερικό του αυτιού, σε κώφωση και  νευρολογικά συμπτώματα και σε δυσκολία στη επίλυση του όλου προβλήματος με αποτέλεσμα τα συμπτώματα να εμφανίζονται ξανά μετά τις θεραπείες.

Οι διαταραχές ή οι ασθένειες που αφορούν την κύρια πάθηση περιλαμβάνουν:

  • Αλλεργίες (περιβαλλοντικές - ατοπικές δερματίτιδες και διατροφή)
  • Ακάρεα αυτιών
  • Ξένα σώματα
  • Διαταραχές δέρματος (όπως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα-μια γενετική διαταραχή)
  • Διαταραχή του θυροειδή αδένα
  • Όγκοι ή πολύποδες στο αυτί

Στα αυτιά με κύρια και δευτερεύουσα ασθένεια η ζημιά που συμβαίνει, αλλάζει την ανατομία του ακουστικού πόρου του αυτιού και σταματά την κανονική του λειτουργία. Αυτή η ζημιά ονομάζεται παράγοντας διαιώνισης, μπορεί να είναι αναστρέψιμη με την κατάλληλη θεραπεία  ή μη και περιλαμβάνει:

  • Στένωση του ακουστικού πόρου του αυτιού από το πρήξιμο και το ξύσιμο
  • Μεγέθυνση και υπερδραστηριότητα των αδένων με αποτέλεσμα την υπέρ-παραγωγή  κεριού
  • Ο μηχανισμός του αυτόματου καθαρισμού του αυτιού  υπολειτουργεί
  • Ρήξη τυμπάνου – αυτό σημαίνει ότι η συνεχής τοπική θεραπεία δεν μπορεί να λύσει τις βαθιές μολύνσεις

Πώς μπορώ να ξέρω ότι ο σκύλος μου έχει μόλυνση στο αυτί;

Η τοπική μόλυνση (ερυθρότητα και έκκριμα από το αυτί) είναι το πρώτο σημάδι μια εξωτερικής μόλυνσης του αυτιού. Το κατοικίδιο σας μπορεί να κουνάει το κεφάλι του, να ξύνει τα αυτιά του, ή να τρίβει τα αυτιά του σε έπιπλα ή στο πάτωμα. Μερικά κατοικίδια με σοβαρές μολύνσεις μπορεί να κλαίνε ή να αναστενάζουν καθώς τρίβουν και ξύνουν τα αυτιά τους. Μερικά κατοικίδια ξύνονται τόσο δυνατά που προκαλούν με τα νύχια τους πληγές στο δέρμα τους γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό και τα αυτιά. Μερικές φορές το πρώτο σημάδι είναι να εντοπίσει ο ιδιοκτήτης άσχημη μυρωδιά γύρω από τα αυτιά του κατοικίδιου.

Περιστασιακά οι εξωτερικές μολύνσεις του αυτιού μπορεί να προχωρήσουν και να επηρεάσουν το κεντρικό και εσωτερικό μέρος του αυτιού, οδηγώντας σε πιο σοβαρά σημάδια της ασθένειας όπως κλίση του κεφαλιού ή κώφωση.

Πώς μπορεί να διαγνώσει ο κτηνίατρος την μόλυνση στο αυτί;

Ο κτηνίατρος θα κοιτάξει μέσα στο αυτί για την παρουσία μόλυνσης, ερυθρότητας, εκκρίματος, όγκου ή άλλων συμπτωμάτων. Μερικές φορές με ένα βαμβάκι μπορεί να συλλέξει τα εκκρίματα από το αυτί. Αυτό το υλικό μπορεί να τοποθετηθεί σε διαφάνεια και να εξεταστεί κάτω από το μικροσκόπιο για να αποφασιστεί εάν η δευτερεύουσα μόλυνση τείνει να είναι από βακτήρια ή μύκητες και να ελεγχθεί για ακάρεα (μια συνηθισμένη κύρια αιτία). Ο κτηνίατρος μπορεί να μαζέψει ένα δείγμα από τα εκκρίματα του αυτιού για καλλιέργεια και δοκιμή ευαισθησίας του μικροβίου σε φάρμακα ούτως ώστε να αναγνωρίσει τους ακριβείς μικροοργανισμούς και να μπορέσει να διαλέξει την κατάλληλη αντιβίωση για να θεραπεύσει την μόλυνση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, ή εάν το ζώο πονάει πολύ και δεν επιτρέπει την εξέταση στα αυτιά, μπορεί να χρειαστεί να ναρκωθεί. Στη νάρκωση, μπορεί να ξεπλυθούν απαλά τα αυτιά και να εξεταστούν καλύτερα. Αυτό είναι σημαντικό για να απομακρυνθεί τυχόν παρουσία ξένων σωμάτων, να ελεγχθεί πόσο στενό έχει γίνει το κανάλι και εάν το τύμπανο είναι άθικτο. Ακτινογραφίες και άλλα διαγνωστικά τεστ μπορεί να γίνουν ώστε να προσδιοριστεί εάν το κεντρικό ή το εσωτερικό μέρος του αυτιού είναι επίσης επηρεασμένα. Άλλα τεστ μπορεί συχνά να χρειαστούν ώστε να εντοπιστεί η κύρια αιτία. Αυτό μπορεί να γίνει αμέσως, αλλά μπορεί να χρειάζεται και περισσότερο χρόνο.

Πώς μπορεί μία μόλυνση του αυτιού να θεραπευτεί και να αποτραπεί η επανεμφάνιση;

Μόλις η μόλυνση εντοπιστεί, τα περισσότερα ζώα με χρόνια μόλυνση αυτιών μπορούν να θεραπευτούν στο σπίτι. Οι περισσότερες μυκητιακές και βακτηριακές μολύνσεις μπορούν να θεραπευτούν με φάρμακα σε υγρή μορφή που θα χορηγήσουμε μέσα στο κανάλι του αυτιού ή με αντιβίωση από το στόμα. Τα στεροειδή  αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να δοθούν για να ανακουφίσουν το κατοικίδιο σας και να μειώσουν το πρήξιμο γύρω από το κανάλι του αυτιού. Το να καθαρίζετε το κερί ή το πύο από το κανάλι του αυτιού είναι πάντοτε αναγκαίο.

Οι κύριες αιτίες όπως τα ξένα σώματα, παράσιτα, αλλεργίες, ασθένεια του θυροειδή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, πρέπει να αντιμετωπίζονται για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του προβλήματος. Μερικά είναι θεραπεύσιμα (τα ακάρεα του αυτιού είναι εύκολα θεραπεύσιμα με αγωγή τοποθετούμενη ακριβώς μέσα στο αυτί ή τοπικά ανάμεσα στους ώμους). Η ασθένεια του θυροειδή είναι συνήθως εύκολα ελεγχόμενη αλλά απαιτεί θεραπεία εφ’ όρου ζωής. Η αλλεργία και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα συχνά απαιτούν δια βίου συνεχιζόμενη θεραπεία όπως είναι τα στεροειδή, σταγόνες για το αυτί ή καθαριστικό αυτιών.

Εάν τα κανάλια των αυτιών είναι μόνιμα στενά ή η ζημία είναι σοβαρή, ή εάν υπάρχουν μάζες ή όγκοι μέσα στο κανάλι του αυτιού,  μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right

Ωτικά Προβλήματα (Ωτίτιδα γάτας)

Η ωτίτιδα αποτελεί συχνό φαινόμενο στις γάτες. Μερικές φαίνεται να εμφανίζουν εξάρσεις ωτίτιδας τακτικά και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, τόσο στο ίδιο το ζώο, όσο και στον ιδιοκτήτη. Οι περισσότερες εκδηλώσεις ωτίτιδας στις γάτες οφείλονται σε ένα παράσιτο των αυτιών (ωτοδηκτική ψώρα, «ψώρα των αυτιών»), το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη χρήση κάποιας αμπούλας ή/και με ωτικές σταγόνες, σύμφωνα με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου μας, αναλόγως την έκταση του προβλήματος.

Γιατί οι γάτες παθαίνουν ωτίτιδα;
Το αυτί μιας γάτας έχει πολύ διαφορετική ανατομία από το δικό μας, γεγονός που τις καθιστά πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση ωτίτιδας. Ο ακουστικός πόρος (εξωτερικό ακουστικό κανάλι) στη γάτα εκτείνεται κάθετα προς την κάτω πλευρά του κεφαλιού και δημιουργεί μια απότομη ορθή γωνία στο εσωτερικό αυτί, σε αντίθεση με τον άνθρωπο όπου ο ακουστικός πόρος εκτείνεται οριζόντια. Έτσι, στις γάτες είναι πιο εύκολο να κολλήσουν ξένα σώματα (συνήθως άγανα – σπόροι αγριόχορτων) στον ακουστικό πόρο και να αναπτυχθούν μολύνσεις.
Τις περισσότερες φορές, η ωτίτιδα στις γάτες προκαλείται από ένα είδος ακάρεων που εντοπίζονται μέσα στον ακουστικό πόρο του αυτιού (ωτοδηκτική ψώρα, «ψώρα των αυτιών»).
Οι γάτες μπορεί, επίσης, να εμφανίσουν ασθένειες που επηρεάζουν το δέρμα του πτερυγίου των αυτιών. Η φωτοδερματίτιδα είναι μια δερματοπάθεια που εμφανίζεται από την πρόκληση ηλιακού εγκαύματος στις άκρες των αυτιών, με εντοπισμένες εκδηλώσεις ξηροδερμίας, ερεθισμού και σχηματισμού κρούστας. Πρόκειται για μια κατάσταση που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να οδηγήσει αργότερα σε σοβαρότερες παθολογικές ασθένειες, όπως οι δερματικές κακοήθειες, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν η γάτα μου έχει ωτίτιδα;
Πολλοί ιδιοκτήτες μπορεί να μην αντιληφθούν ότι η γάτα τους έχει ωτίτιδα, μέχρι η κατάσταση να είναι σοβαρή. Η γάτα μας μπορεί να κουνάει το κεφάλι της από τη μια πλευρά στην άλλη ή μπορεί να σταματήσει ξαφνικά για να κάτσει να ξύσει τα αυτιά της.
Η προσβολή από ακάρεα μπορεί να κάνει τις γάτες να ξύνουν τα αυτιά τους έντονα και να κουνάνε το κεφάλι τους. Μπορεί να παρατηρήσουμε ένα σκουρόχρωμο καφέ/μαύρο κηρώδες έκκριμα στα αυτιά. Μερικές γάτες παράγουν πολύ κερί, με αποτέλεσμα ο ακουστικός πόρος να αποφράσσεται εντελώς. Ωστόσο, πολλές γάτες μπορεί να έχουν ακάρεα στα αυτιά χωρίς να εκδηλώνουν τίποτα από τα παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση, τα ακάρεα του αυτιού πρέπει να αντιμετωπίζονται πάντα, καθώς μπορεί να αναπτυχθούν ταυτόχρονα βακτηριακές λοιμώξεις και να επιδεινώσουν το πρόβλημα. Η δερματική πτυχή του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητη και ένα μακροχρόνιο πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμες ουλές.
Μερικές φορές μια γάτα που νιώθει ενόχληση στο αυτί, μπορεί να κουνάει το κεφάλι της τόσο έντονα με αποτέλεσμα να προκαλέσει ρήξη σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο δημιουργώντας πρήξιμο στο πτερύγιο του αυτιού της - ωταιμάτωμα. Σε αυτή την περίπτωση, η γάτα μας πιθανότατα να χρειαστεί επέμβαση. Στην πλειοψηφία τους, οι περισσότερες ωτίτιδες χαρακτηρίζονται από μια δύσοσμη έκκριση στο αυτί ή ο ακουστικός πόρος μπορεί να είναι γεμάτος μαύρο κερί, σημάδια που υποδεικνύουν την ύπαρξη λοίμωξης. Η ωτίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνη, μερικές φορές τα ζώα που νιώθουν έντονο πόνο στα αυτιά κάθονται με το κεφάλι τους γερμένο προς τη μία πλευρά, μπορεί ακόμη και να μην τρώνε ή να είναι γενικά καταπονημένα.

Γιατί ο κτηνίατρός μου δεν μπορεί να μου προτείνει κάποια θεραπεία μέσω τηλεφώνου;
Ακόμα κι αν η γάτα μας είχε εμφανίσει στο παρελθόν πρόβλημα στα αυτιά της, είναι πολύ σημαντικό το ζώο μας να εξετάζεται εκ νέου από τον κτηνίατρό μας κάθε φορά που παρουσιάζεται κάποιο πρόβλημα. Μπορεί να υπάρχει κάποια βλάβη βαθύτερα μέσα στο αυτί ή ένα ξένο σώμα, όπως ένα άγανο (σπόρος αγριόχορτου) κολλημένο στο αυτί. Στην περίπτωση ύπαρξης ξένου σώματος στον ακουστικό πόρο μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη, εάν δεν αφαιρεθεί.
Για τη σωστή και ολοκληρωμένη εξέταση, ο κτηνίατρός μας θα χρησιμοποιήσει ένα ειδικό όργανο, το οποίο ονομάζεται ωτοσκόπιο και με το ειδικό του ρύγχος εισέρχεται μέσα στον ακουστικό πόρο. Ωστόσο, το εσωτερικό του αυτιού είναι πολύ ευαίσθητο και πολλές γάτες δεν θα επιτρέψουν την εξέταση όταν τα αυτιά τους πονάνε, εκτός εάν έχει προηγηθεί ηρέμηση, βάσει της κρίσης του κτηνιάτρου μας.

Πως αντιμετωπίζεται η ωτίτιδα;
Εάν η γάτα μας έχει ωτίτιδα θα χρειαστεί κάποια θεραπεία για να σταματήσει η ενόχληση και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Η θεραπεία ποικίλλει ανάλογα με την αιτία του προβλήματος. Προφανώς θα πρέπει να αφαιρεθεί ένα ξένο σώμα αν υπάρχει και μπορεί να απαιτείται ειδική θεραπεία σε περίπτωση που υπάρχουν ακάρεα ή μικροβιακές λοιμώξεις.
Όταν ένα ζώο προσβάλλεται από ωτικά ακάρεα, είναι απαραίτητο να γίνεται θεραπεία και σε όλα τα υπόλοιπα ζώα με τα οποία έρχεται σε επαφή στο σπίτι, ακόμα κι αν δεν φαίνεται να έχουν μολυνθεί. Εάν αυτό δεν εφαρμοστεί, τότε είναι πολύ πιθανή η επαναμόλυνση.
Ευτυχώς, η αντιμετώπιση της «ψώρας των αυτιών» στις γάτες είναι σχετικά απλή. Η εφαρμογή μιας μόνο θεραπείας με αμπούλα ενδεδειγμένη γι’ αυτό το σκοπό, ψηλά στο πίσω μέρος του λαιμού (ώστε να μην μπορεί να το γλείψει η γάτα), συνήθως είναι αρκετή (αν και μπορεί να χρειαστεί επαναληπτική θεραπεία). Σε κάθε περίπτωση, ο κτηνίατρός μας θα μας υποδείξει την καταλληλότερη μέθοδο θεραπείας, σύμφωνα με την κατάσταση του κατοικίδιου μας.
Ο κτηνίατρός μας μπορεί, ενδεχομένως, να χρειαστεί να πάρει δείγματα από το αυτί της γάτας μας, ώστε να αποφασίσει ποια είναι η καλύτερη ενδεδειγμένη θεραπεία για το κατοικίδιό μας. Η θεραπεία γίνεται συνήθως με ωτικές σταγόνες και πιθανώς και κάποια αγωγή με δισκία από του στόματος, αναλόγως την περίπτωση. Ωστόσο, εάν το αυτί δεν είναι καθαρό, οι φαρμακευτικές ωτικές σταγόνες δεν μπορούν να δράσουν. Ο καλός καθαρισμός του αυτιού πριν από κάθε τοπική θεραπεία είναι πολύ σημαντικός για την επιτυχία της. Η χρήση ωτικών καθαριστικών γι’ αυτό το σκοπό ευνοεί την απομάκρυνση του παθολογικού εκκρίματος από το αυτί και δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για την εφαρμογή των φαρμακευτικών ωτικών σταγόνων λίγο αργότερα. Ο κτηνίατρός μας θα μας καθοδηγήσει κατάλληλα με τον τρόπο εφαρμογής τους, αλλά και θα μας υποδείξει πως να καθαρίζουμε με ασφάλεια τα αυτιά του κατοικίδιου μας. Είναι σημαντικό να ακολουθούμε πάντα προσεκτικά τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας. Ας μην ξεχνάμε, ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η θεραπεία ακόμα κι αν τα αυτιά του ζώου μας φαίνονται πολύ καλύτερα μετά από μία ή δύο ημέρες.

Έχω ήδη ωτικές σταγόνες από την προηγούμενη φορά – μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτές;
ΟΧΙ! Ποτέ δεν πρέπει να βάζουμε τίποτα στο αυτί του κατοικίδιού μας χωρίς να συμβουλευτούμε πρώτα τον κτηνίατρό μας. Ακόμα κι αν οι σταγόνες είχαν συνταγογραφηθεί για το ζώο μας στο παρελθόν, μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό σε αυτήν την περίπτωση. Πολλά είδη ωτικών σταγόνων αλλοιώνονται μετά το πέρας ενός προβλεπόμενου, βάσει κατασκευαστή, χρονικού διαστήματος αφότου ανοιχθούν ή μπορεί το πρόβλημα στο αυτί να έχει προκληθεί από κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά. Ας μην ξεχνάμε, ότι η ωτίτιδα προκαλεί έντονη φαγούρα και μπορεί να είναι πολύ επώδυνη - πρέπει πάντα να επικοινωνούμε με τον κτηνίατρό μας το συντομότερο δυνατό για το καλό του τετράποδου φίλου μας.

Τι θα συμβεί αν δεν κάνω θεραπεία στη γάτα μου;
Είναι απίθανο η ωτίτιδα να υποχωρήσει από μόνη της. Όσο περισσότερο αναβάλουμε τη θεραπεία, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται η αντιμετώπισή της. Σε κάθε εκδήλωση ωτίτιδας, προκαλείται ακόμα μεγαλύτερη βλάβη στο αυτί και τελικά τα τοιχώματα του ακουστικού πόρου μπορεί να παχυνθούν. Αυτό καθιστά πιο πιθανή την εμφάνιση περαιτέρω λοιμώξεων, καθώς ο καθαρός αέρας δεν μπορεί να φτάσει στο κάτω μέρος του ακουστικού πόρου, εξαιτίας της πάχυνσης των τοιχωμάτων του. Εάν το κατοικίδιό μας εμφανίζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση μέρους του τοιχώματος του ακουστικού πόρου, έτσι ώστε η θεραπεία να μπορεί να φτάσει στο σημείο της μόλυνσης. Ο κτηνίατρός μας θα μας υποδείξει το καταλληλότερο πλάνο αντιμετώπισης των επαναλαμβανόμενων εξάρσεων σε κάθε περίπτωση.

Γιατί η γάτα μου εμφανίζει συνεχώς προβλήματα στα αυτιά;
Δυστυχώς, ορισμένα ζώα είναι απλώς πιο επιρρεπή στην εμφάνιση προβλημάτων στα αυτιά από άλλα. Οι γάτες με πολύποδες εντός του ακουστικού πόρου έχουν περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια ωτίτιδας. Επίσης, τα ζώα με αλλεργίες τείνουν να εμφανίζουν συχνά προβλήματα στα αυτιά. Η δερματική πτυχή του αυτιού μπορεί να φλεγμαίνει και να προκαλεί φαγούρα σε μια αλλεργική γάτα.

Πώς μπορώ να εμποδίσω την εμφάνιση ωτίτιδας στη γάτα μου;
Δυστυχώς, σε ορισμένα ζώα είναι αδύνατο να αποφευχθεί η επανεμφάνισή της. Θα πρέπει να ελέγχουμε τακτικά τα αυτιά της γάτας μας και να επικοινωνούμε άμεσα με τον κτηνίατρό μας σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάποιον ερεθισμό ή πόνο στην περιοχή. Ο τακτικός καθαρισμός των αυτιών μπορεί να είναι χρήσιμος για να απομακρύνουμε το κερί, αλλά ο υπερβολικός καθαρισμός από την άλλη μπορεί να βλάψει το εσωτερικό του αυτιού και να κάνει πιο πιθανή την εμφάνιση μόλυνσης. Ο κτηνίατρός μας μπορεί να μας συμβουλέψει κατάλληλα για τα προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό. 

Συμπέρασμα
Στις περισσότερες περιπτώσεις ωτίτιδας τα συμπτώματα θα εξαφανιστούν εντός ολίγων ημερών από την έναρξη της θεραπείας. Δυστυχώς αυτό δεν είναι το τέλος του προβλήματος. Είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να επανέλθει στο μέλλον και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό. Εάν το πρόβλημα επανεμφανιστεί, αναζητούμε τη συμβουλή του κτηνιάτρου μας το συντομότερο δυνατό, διότι εάν η ωτίτιδα αφεθεί χωρίς θεραπεία για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να προκληθεί μόνιμη βλάβη το αυτί.

Πηγή: www.vetlexicon.com

Σχετικά προϊόντα
keyboard_arrow_left
keyboard_arrow_right
expand_less